Saltar a continguts

Club Bàsquet Solsona

Navegació

Menú principal

HISTÒRIA

Anys 60 - Cervezas Aguila
Ampliar imatge
Anys 60 - Cervezas Aguila
Des dels inicis fins l'actualitat
Fent història

L’any 1945 es va jugar el primer partit de bàsquet a Solsona, entre dos equips de Cardona: l’Acción Católica i l’Agrupación Atlética. El 1952 s’havien format a Solsona quatre equips: el Juventud Club, el Setelsis Club, el Jalmar Club i el Club de l’Ou Ferrat. L’any 1968 jugaren un partit amistós el CD Cardona i l’equip anomenat CB Solsona - Àguila.

A principis de l’any 1970 es creà un nou equip: el CB Piensos Bages, que va jugar partits contra un equip format per estiuejants de l’urbanització El Pi de Sant Just (Olius).

Inici dels 70 - Pinsos Bages
Ampliar imatge
Inici dels 70 - Pinsos Bages
El primer preparador - Francesc de Puig
Ampliar imatge
El primer preparador - Francesc de Puig

L’estiu del 1977 van estar entrenat a la pista de l’Escola Professional Castellvell – sota les ordres d’en Francesc de Puig (llavors preparador dels equips del col·legi Badia Solé de Manresa) – dos equips: un de masculí i un altre de femení. Per la Festa Major de Solsona es va organitzar un quadrangular de bàsquet masculí entre quatre equips solsonins: Red Club Basquetbol, Xarops, Castellvell i Pinsos Bages. Pocs dies més tard, el 15 d’octubre de 1977, l’assemblea constituent, formada per 50 socis fundadors i reunida al restaurant Solterra, aprovava els estatuts del Club Bàsquet Solsona.

Primer equip masculí
Ampliar imatge
Primer equip masculí

La primera Junta directiva estava formada per Josep Vila (president), Neus Closa (vicepresidenta), Pere Riu (tresorer), Joan Carol (secretari), i els vocals: Anna Camps, Joan Caelles, Francesc Rodríguez, Joan Viladrich i Àngel Solé. Es reunien al forn de cal Camps, a la plaça del Camp.

En la seva primera temporada, la de 1977-78, el CB Solsona va participar en el campionat provincial de Lleida amb dos equips: un júnior masculí i un juvenil femení. Reunits en una sala de l’antic col·legi dels Dominics, els jugadors van escollir com a uniforme del club la samarreta taronja i el pantaló negre amb les vores taronges, però degut a un error de la fàbrica que confeccionà els equips, els primers pantalons van ser taronges amb les ratlles negres. El concurs per escollir l’escut el va guanyar en Josep Manuel Casserras i Solé. Els primers entrenadors varen ser: en Ramon Pera, el de nois, i la Neus Closa i en Joan Caelles el de les noies.

Primer equip femení
Ampliar imatge
Primer equip femení

La primera temporada (77-78) l’equip juvenil femení va quedar campió territorial de Lleida i va participar en la fase sectorial dels Campionats d’Espanya, que es va celebrar a Figueres. L’equip sènior masculí va quedar campió provincial de Lleida la temporada 1978-79, però va haver de renunciar a jugar l’any següent a la categoria Regional. Aquell segon any el club també va inscriure en competició un equip juvenil masculí i un júnior i un juvenil femenins.

La temporada 1979-80 l’equip juvenil femení va tornar a guanyar el campionat provincial i va participar a la fase sectorial dels Campionats d’Espanya a València.

Després de diversos intents de canviar de federació territorial, la temporada 1980-81 el CB Solsona va aconseguir la seva adscripció a la Federació Catalana de Basquetbol, aleshores territorial de Barcelona. Amb aquest canvi se sacrificaven títols a canvi d’un major nivell competitiu.

Fins la inauguració del Pavelló Municipal (l’any 1983), els partits jugaven a la pista del col·legi de la Companyia de Maria.

Josep Vila - Primer president del club
Ampliar imatge
Josep Vila - Primer president del club

El 1987 va ser nomenat nou president del club el Xavier Jounou, substituint en Pep Vila que havia estat nomenat regidor d’Esports de l’Ajuntament de Solsona. A partir de 1991 i fins la tardor del 2003 ocupà novament la presidència en Pep Vila, autèntica alma mater del CB Solsona. El 4 d’octubre de 2003 es proclamà una nova junta directiva amb Jordi Padró com a president, junta que continua vigent fins a dia d'avui.

Fotografia del club - Temporada 03/04
Ampliar imatge
Fotografia del club - Temporada 03/04

En els darrers anys, sota la coordinació esportiva de Joan Pujol, el club no ha parat de créixer i progressar i ha mantingut equips en la categoria Preferent del bàsquet català. Cal destacar el treball tenaç i constant que porta a terme en l’Escola de Bàsquet del club en Pere Riu.

Diversos jugadors formats al club han jugat en categories superiors del bàsquet nacional com Domènec Boix a la Salle Bonanova de Barcelona o en Valentí Sala al Caprabo Lleida (en el moment de l’ascensió a la Lliga ACB).

Cal destacar també la implicació del club en l’organització del campus de tecnificació ELITE JOVE, que se celebra a Solsona des del 1986 i on s’han format jugadors com Pau Gasol, Raül López, Paco Vazquez, Àlex Mumbrú, Albert Oliver, Oriol Junyent, Marc Gasol, etc...

El CB Solsona promou la participació ciutadana en diversos actes cívics i és una entitat compromesa amb la seva ciutat i amb l’esport català.